On Wednesday 20 March 2019, the new footbridge in Ottignies was officially commissioned. On that occasion, the local television channel tvcom filmed a report which can be viewed by clicking here. (only available in French)

The new footbridge, 72 meters long and 2 meters wide, sits approximately 7 meters above rail level. It consists of 3 metal stairs, 3 elevators to the platforms, a ramp for people with reduced mobility and a concrete staircase to the “des Villas” parking lot.

The purpose of the footbridge is:

  • to broaden the very busy corridor under the tracks;
  • to replace the old footbridge which is in an advanced state of deterioration and to provide an easy connection to the west of the station (“des Villas” parking lot, Hospital and Atheneum);
  • to make the Ottignies station accessible to people with reduced mobility.

This sustainable steel and concrete structure was designed taking into account the current track layout but also the future layout of the tracks and platforms as part of the RER works to quadruple Line 161. In mid-2022, two new stairs, a new elevator and a ramp will be installed.

The old concrete footbridge will be dismantled during an exceptional interruption of rail traffic scheduled for the summer of 2019.

This contract also included various modifications to improve passenger reception at other stations on Lines 124 and 161.